Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb ontwikkelsite

EU-steun voor Nederlandse natuur, milieu, klimaat en circulair

Nederlandse projecten voor natuur, klimaat, milieu en circulaire economie krijgen geld uit het LIFE-programma van de Europese Unie. Van het budget in 2019 van €280 miljoen uit Brussel gaat €19 miljoen naar zes Nederlandse projecten.

RVO 1 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

LIFE Resilias kreeg subsidie voor het vergroten van de veerkracht van bossen en natuur. FRESHMAN zet met de subsidie van LIFE in op nieuwe zuiveringstechnieken voor de drinkwatervoorziening.

Vergroten van veerkracht bos en natuur

In Nederlandse bossen en natuurterreinen komen verschillende uitheemse flora en fauna (exoten) voor. Deze dieren en planten komen hier oorspronkelijk niet voor en verspreiden zich soms ten koste van de inheemse soorten. Vaak zijn deze exoten lastig te bestrijden en kunnen ze het moeilijker maken natuurdoelen te halen.

Ook maakt de bestrijding het beheer lastiger en duurder. Het doel van het project LIFE Resilias is de veerkracht van Nederlandse bossen en natuur te vergroten tegen deze exoten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door te zorgen dat inheemse bomen en struiken de overhand krijgen in een grote diversiteit, zodat er weinig ruimte, voeding en licht over is voor de exoten. Of door inheemse vijanden van exoten in te zetten. De EU-bijdrage in dit project bedraagt €1,8 miljoen.

Drinkwatervoorziening waarborgen

Door de klimaatverandering en stijgende zeespiegel zal in de toekomst meer zout water het kustgebied binnendringen. Waterbedrijf Dunea wil de drinkwatervoorziening ook in de toekomst blijven waarborgen, met behulp van meerdere bronnen en inzet van nieuwe zuiveringstechnieken.

FRESHMAN is een innovatief brak-waterproject. Onder de Scheveningse duinen ligt een zoetwaterbel, gevuld met voorgezuiverd rivierwater dat Dunea van ver naar de duinen pompt. Aan de onderkant van de zoetwaterbel is het water te zout voor de drinkwaterproductie.

In het FRESHMAN-project wordt dit water opgepompt en ontzilt, met behulp van een onttrekkingsput met meerdere filters. Hierdoor wordt de strategische zoetwatervoorraad onder de grond groter en wordt brak grondwater geschikt voor de productie van drinkwater. De EU draagt in dit project €3,1 miljoen bij.

Elke organisatie in de EU kan meedoen aan LIFE. Van grote en kleine bedrijven tot overheden en non-gouvernementele organisaties (ngo’s).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter