Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb ontwikkelsite

Wat is een geldig energielabel?

Rijksoverheid 30 december 2020

Vraag & Antwoord

Bij de verkoop, verhuur en het opleveren van een gebouw is het beschikbaar stellen van een geldig energielabel verplicht. Daarnaast moeten verkopers of verhuurders van een gebouw de energielabelklasse van een geldig energielabel aangeven. Dit is ook verplicht wanneer zij het gebouw via advertenties in commerciële media te koop of te huur aanbieden.

ANTWOORD

In 2015 hebben woningeigenaren een voorlopig energielabel ontvangen voor hun woning. Dit was een inschatting van de energiezuinigheid van de woning. Dit is berekend op de al bekende gegevens van de woning. Met de NEN 7120.

Vanaf 1 januari 2021 vervangt een nieuwe bepalingsmethode (de NTA 8800) de oude methodiek (de NEN 7120). Daarmee komen de voorlopige energielabels uit 2015 te vervallen.

Geldig VEL en EI 10 jaar geldig

Heeft u nog een geldig vereenvoudigd energielabel (VEL) of een Energie-Index (EI)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig. Op uw energielabel staat de ‘geldig tot’ datum weergegeven.

Energielabel met status voorlopig

Een energieadviseur maakt bij nieuwbouw een energieprestatieberekening voor de vergunningsaanvraag. Dit resulteert in een energielabel met de status voorlopig. Dit energielabel is geen geldig energielabel voor bovengenoemde verplichtingen. De status voorlopig is zichtbaar middels een watermerk in het energielabel en een rood gekleurde rechter bovenhoek.

Bovenkant formulier

KENNISPARTNER

Wit, Maaike de